TOZO Gallery

11 krokov k dokonalému osvetleniu reštaurácie

Potrebujete pre svoju reštauráciu vybrať dekoratívne osvetlenie? Objavte všetky prvky, ktoré je potrebné zvážiť. V spolupráci s výrobcom Karman Italia prinášame 11 krokov, ktoré treba dodržiavať pri osvetlení retailových priestorov.

V ére potravinového dizajnu zastáva estetika prostredia rovnako dôležitú rolu ako estetika jedál. Preto je pri dizajnovaní reštaurácie typ dekoratívneho osvetlenia, ako aj usporiadanie svietidiel dôležitejším komponentom ako kedykoľvek predtým. Chyby pri výbere osvetlenia ohrozujú dojem z reštaurácie a majú tendenciu ovplyvniť celkový zážitok hosťa.

Podľa nedávnej štúdie by 72 % hostí odišlo z reštaurácie hneď po príchode kvôli slabému alebo nadmernému osvetleniu, zatiaľ čo 74 %, ktorí oceňujú príjemnú a relaxačnú atmosféru vytvorenú osvetlením, by zvýšili čas strávený v reštaurácii.

Preto je pri určovaní úspechu reštaurácie, okrem kvality kulinárskeho návrhu kľúčovým prvkom aj zariadenie a identifikácia správneho riešenia osvetlenia.

V tomto článku sa ponoríme do všetkých základných aspektov realizácie úspešného projektu osvetlenia reštaurácie. Priblížime si 11 základných krokov, ktoré treba dodržať, aby ste čo najlepšie využili potenciál dekoratívneho osvetlenia.

Aké sú úrovne osvetlenia?

Pri reštauráciach máme 3 hlavné úrovne. V skutočnosti len šikovou kombináciou týchto úrovní bude možné svetlom dodať tú správnu atmosféru akémukoľvek prostrediu.

  • Nepriame osvetlenie predstavuje hlavný zdroj svetla v miestnosti a umožňuje tým, ktorí sa v nej nachádzajú, voľný pohyb a zároveň dobrú viditeľnosť.
    Vnútri reštaurácie je možné dosiahnuť ambientné osvetlenie napríklad použitím stropných svietidiel. Zaručia dobrú všeobecnú svietivosť a urobia zo stropu primárny zdroj svetla.
  • Pracovné osvetlenie vám umožňuje jednoducho vykonávať špecifické činnosti, napríklad nad stolmi či barovým pultom, ktoré môžu byť osvetlené závesnými lampami alebo niektorými stolovými lampami.
  • Akcentné osvetlenie má za úlohu dodať priestorom hustotu a upozorniť na špecifické ohniská. Dekoratívne osvetlenie sa v tomto prípade používa na osvetlenie architektonických detailov, umeleckých diel, nábytku alebo sôch.

Na základe tejto klasifikácie však môže zvolený typ osvetlenia tiež spadať do jednej alebo druhej kategórie na základe polohy, ktorú zaujíma v miestnosti.

Dekoratívne osvetlenie pre reštaurácie: 11 krokov, ktoré treba nasledovať

Prvý dojem je najdôležitejší a dekoratívne riešenie osvetlenia, ktoré si vyberiete do reštaurácie, hovorí veľa o jej atmosfére a myšlienke reštaurácie, ktorú chcete vyjadriť.

Aký je najlepší spôsob, ako nakonfigurovať imidž podniku a vytvoriť atmosféru v každom priestore hraním sa s bodmi osvetlenia?

Tu je 11 základných krokov, ktoré je potrebné dodržať , aby ste premenili jednoduché riešenie osvetlenia na skutočný estetický prvok schopný dodať miestnosti funkčnosť a osobný nádych.

1. Urobte z osvetlenia ohnisko vášho projektu

Mať jasný a definovaný všeobecný obraz o projekte osvetlenia bude nevyhnutné na dosiahnutie požadovaného konečného cieľa v zmysle koherentnej celkovej nálady a vytvorenia správnej atmosféry.

Napríklad, ak sa rozhodnete pre stolové lampy na osvetlenie stolov, budete musieť umiestniť elektrické zásuvky strategickým a funkčným spôsobom. Dobrým riešením  priestorov kde neviete hýbať s umiestneným zásuviek sú stolové lampy na batérie.

2. Použite viacero foriem osvetlenia

Ako sme spomenuli, úspešný svetelný projekt vyžaduje použitie viacúrovňového osvetlenia.

Prvým typom osvetlenia, na ktorý by ste mali myslieť, je nepriame osvetlenie, ktoré okrem toho, že je hlavným zdrojom svetla, ak sa použije strategicky, má schopnosť opticky zvýšiť stropy avňďaka čomu priestory pôsobia priestrannejšie.

Potom prichádza do hry inštalácia osvetlenia konkrétnych miest, ako je pokladňa, pult, stoly…

Nakoniec prichádza  akcenčné osvetlenie, ktoré upriamuje pozornosť na dizajnové detaily a zariadenie, ktoré charakterizuje reštauráciu.

Použitím týchto troch typov osvetlenia komplementárnym spôsobom bude výsledkom symbióza svetla a tieňov schopná načrtnúť profil a osobnosť miesta jedinečným a originálnym spôsobom.

3. Usmerňujte hostí svetlom

Aby sa zákazníci cítili maximálne pohodlne je pre nich nevyhnutná schopnosť okamžite a intuitívne sa orientovať v miestnosti. Hostia musia byť schopní v priebehu niekoľkých sekúnd nájsť svoj vlastný stôl, rovnako ako sa bez námahy dostať do iných častí, či už sú to toalety, pokladňa alebo prístup do vonkajších priestorov.

Preto, aby sme zákazníka správne nasmerovali musíme hrať na kontrastoch jasu a kombinovať použitie akcenčného osvetlenia a okolitého osvetlenia. Takto sa oko zameria na zvýraznené body.

4. Dekoratívne osvetlenie reštaurácie zvoľte podľa konceptu

Koncept, dostupný priestor a typ klientely, ktorú chcete prilákať. To sú tri faktory, ktoré by mali najviac riadiť výber dekoratívnych riešení osvetlenia pre váš projekt osvetlenia.

Pri navrhovaní osvetlenia reštaurácie musí každý detail zodpovedať a byť v súlade s priestormi miesta konania a s tým, čo chcete zvýrazniť.

5. Vytvorte správnu atmosféru hraním s rôznymi stupňami jasu

Svetlo je základom pre vytvorenie atmosféry miestnosti.

Nájdenie správnej teploty farieb je základným krokom. Nechcete robiť chyby, ktoré by vytvárali konflikty s náladou, ktorú chcete nastaviť.

Podľa najskúsenejších dizajnérov osvetlenia v oblasti gastronómie poskytuje teplé osvetlenie hosťom väčší pocit relaxácie, najmä ak je inštalované v prostredí s chladným industriálnym vzhľadom. Termín “teplé svetlá” sa vzťahuje na lampy, ktoré nepresahujú teplotu 3000K.

Šikovným nápadom je napríklad pripojiť k svietidlám stmievač , ktorý vám umožní nastaviť jas podľa intenzity denného svetla.

6. Rôzne farby svetla? Ak áno, tak s mierou!

Niekedy je barový pult osvetlený inak ako reštaurácia, ktorej osvetlenie zvyčajne vytvára bublinu oddychu a súkromia v miestnosti. Okrem toho, že poskytujú svetlo, často bavia oko zmenou farby.

Iba upozornenie: áno k farbám, ale bez preháňania. Rozhodne sa však vyhnite tomu aby jednotlivé svietidlá mali inú teplotu svetla. Ak na strop použijete sveitidlá so studenou farbou chromatičnosti (>4000K) a napríklad nástenné s teplou farbou (< 3000K), výsledok bude nepríjemný pre oči zákazníka aj zamestnanca.

7. Aby jedlo vyzeralo ak ako má…

V reštaurácich, najmä na vysokej úrovni, kde kuchári vytvárajú skutočné kulinárske umelecké diela, je nevyhnutné, aby svetlá realisticky podávali farbu jedál a ingrediencií na tanieri.

Najvyšší index podania farieb je 100 a minimum potrebné pre osvetlenie reštaurácie je 80.  Odporúčame ale zvoliť svetlá s podaním farieb rovným CRI 90.

Výber nesprávneho indexu podania farieb zabraňuje úplnému dosiahnutiu vizuálneho zážitku, čo samozrejme môže ovplyvniť hodnotenie zákazníka.

8. Dbajte na pohodlie zákazníka

Pohodlie a funkčnosť sa navzájom dopĺňajú. Zákazník musí mať najlepšie podmienky na to, aby si komfortne prečítal jedálny lístok, bez oslnenia.

Aby sa predišlo takýmto situáciám, idelálnym riešením sú lampy s látkovými alebo matnými sklenenými difúzormi. Prípadne môžete umiestniť svetelné zdroje mimo zorného poľa, či ďaleko od potenciálnych reflexných plôch.

9. Buďte si vedomí trendov a budťe jedineční

Trendy sa menia nepretržite, ale niektoré sú predurčené zostať s nami dlho, ak nie navždy.

Vidno napríklad, ako sa opäť využívajú svietidlá bez tienidiel, t.j. iba priznaná žiarovka alebo priznané káble. To pozorujeme najmä v industriálnych interiéroch. Dôležitým prvkom je aj jedinčnosť. Vyberte si to čo na vás nekričí na každom rohu. Upútajte na seba výstrednosťou a zákazník si vás podvedome zapamätá.

10. Nájdite správny kompromis medzi funkčnosťou a dizajnom

Identifikovať dekoratívne osvetlenie reštaurácie, ktoré vie personalizovať prostredie a zároveň je funkčné pre zákazníka aj personál, je nepochybne najväčšou výzvou pre svetelného dizajnéra, ale aj tajomstvom úspechu podniku.

V zásade je dôležité nájsť dokonalú rovnováhu medzi dekoratívnym a technickým osvetlením.

Pri výbere správneho riešenia osvetlenia je potrebné vziať do úvahy veľa faktorov a dodržať správne kroky na spojenie štýlu a funkčnosti. Kombináciou rôznych úrovní osvetlenia v širšom svetelnom dizajne bude možné vytvoriť efektívnu, ale zároveň pôsobivú atmosféru, ktorá je prívetivá a prevedie hosťa jedinečným zmyslovým zážitkom.

11. Vypočítajte potrebné lúmeny

V neposlednom rade je pre osvetlenie reštaurácie, ale aj akéhokoľvek iného súkromného či komerčného prostredia nevyhnutné vypočítať, koľko lúmenov je potrebných na osvetlenie jednotlivých priestorov .

Táto hodnota závisí od rozlohy ako aj od intenzity svetla nazývanej Lux. Takže lumen = lux x m2.

Výpočtom tejto hodnoty bude možné identifikovať najvhodnejšie žiarovky alebo intenzitu LED svietidla.

Priemerná intenzita na osvetelnie kuchyne (priestor len pre zamestnancov) nesmie byť nižšia ako 500 luxov a pre miestnosť musí byť dodržané minimálne podanie farieb CRI 80. Výpočet pre ostatné prostredia sa však musí vykonať s predstavou o type atmosféry, ktorú chcete nastaviť na základe typu klientely, na ktorú sa zameriavate. Výbroným riešením môžu byť aj stmievateľné svietidlá.

Stupne jasu najlepšie vyhovujúce momentom dňa

Ako sme už viackrát zopakovali, aby ste si mohli cielene vybrať správny typ dekoratívneho osvetlenia do reštaurácie, musíte si najprv definovať, akú atmosféru chcete vytvoriť .

Ak je cieľom vytvoriť intimitu, je lepšie zvoliť jemné svetlá a jednu úroveň slabého osvetlenia. Inštaláciou stmievača bude možné v prípade potreby meniť intenzitu svetla. Ak naopak chcete udržať klientelu bdelú a pozornú, potom by ste mali zvoliť jasné a nápadité svetlá. Tento typ osvetlenia je vhodný skôr do podnikov, ako sú kaviarne či rodinné reštaurácie, kde je obsluha rýchlejšia a plynulejšia. Počet potenciálnych riešení osvetlenia tiež prispôsobujeme otváracej dobe reštaurácie. Ak sa projekt týka osvetlenia vonkajšej reštaurácie alebo baru, najmä cez deň, výber dekoratívneho osvetlenia bude určite iný, ako by ste zvolili pre noblesnú a romantickú reštauráciu otvorenú len večer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *